Josef Hnidzik

Soumrak nad českým hokejem?

26. 06. 2017 17:15:50
Naposledy se čeští hokejoví příznivci z medaile radovali v roce 2012, což je nejdelší čekání na cenný kov v historii. Co s tím? Světový hokej začíná Čechům nebezpečně ujíždět...

"Medailový půst pokračuje, reprezentace vypadla s Ruskem"

"Čeští junioři po Švýcarsku podlehli i výběru Dánska"

" Osmnáctka vyhrála na MS jediný zápas"

I takto zněly titulky tuzemských médií v letošním roce, který pro české reprezentační výběry nedopadl vůbec dobře. Svěřenci trenéra Jandače v Paříži neoslnili. Konečné sedmé místo je metou, která českému hokeji nesluší. Nutno však dodat, že na víc letošní výběr neměl. Alarmující je ale situace u mládeže. Jak dvacítka, tak o dva roky mladší kolegové, na svém turnaji dokázali vyhrát jen jediný zápas. V obou případech pro naše mladíky skončila cesta ve čtvrtfinále, díky čemuž začínají sílit hlasy požadující změnu. Světová špička nám ujíždí. A ví to i svaz...

Procházka růžovým sadem?

Obvinit hokejové vedení z neaktivity a přehlížení problémů nelze, vždyť v posledních letech a hlavně měsících se to změnami, které mají vrátit český hokej mezi elitu, jen hemží.

Vše začalo na jaře roku 2015, kdy se ČSLH rozhodl uzavřít a následně rozšířit hokejovou juniorskou ligu. Odůvodňoval to faktem, že mladí hráči by neměli hrát pod tlakem, což povede k lepšímu zdokonalování jednotlivých hokejistů. A myslí se i na nejvyšší soutěž, kde jsou kluby povinné do zápasů nasazovat hráče juniorského věku. Snad nejčerstvější novinkou jsou ale rozsáhlé novinky ve WSM lize, která se (podobně jako DHL extraliga) taktéž uzavírá a postupně rozšíří až na 17 klubů. Svaz si od tohoto kroku slibuje větší nasazování mladých hráčů do zápasů, jelikož kluby (zejména ty farmářské) nebude strašit vidina sestupu. České hokejové vedení tak našim mladým hráčům krásně zametá cestičku k dospělému hokeji. Je to ale správné řešení? Nebude pak setkání se seniorskou kategorií tvrdým pádem do reality?

Pohled Slavomíra Lenera

Právě šéftrenér hokejové reprezentace se k problematice výchovy hráčů vyjádřil v České televizi na počátku ledna, kdy s moderátorem Michalem Dusíkem hodnotili další neúspěšné vystoupení české dvacítky na světovém šampionátu. Bývalý reprezentační trenér upozornil zejména na špatné tréninky začínajících hokejistů, kdy jsou hráči svázáni taktikou a "tlačeni" k výsledkům. Společně s Václavem Varaďou, koučem výběru do osmnácti let, vyjádřil myšlenku, že pro děti by měl být hokej zejména hrou, nikoliv povinností.

Projekt Dukla a slova Tomáše Krále

Hokejový svaz se v souvislosti s úpadkem konkurenceschopnosti českého hokeje rozhodl rozjet projekt "Dukla" založený na spolupráci ČSLH s prvoligovými Litoměřicemi. Inspirací mu je příběh jihlavské Dukly, kam chodili na vojnu nejlepší hokejisté země. To do severočeského města budou putovat mladí hráči, kteří nedostanou tolik příležitostí v extraligových klubech. I od tohoto kroku si svaz slibuje pravidelnější kontakt našich nadějí s dospělým hokejem. Právě přechod mezi mládežnickou a seniorskou kategorií označil předseda svazu Tomáš Král za nejpalčivější problém, dle něhož celky do osmnácti let směle konkurují světové elitě.

Nerad bych odepisoval něco, co se ještě pořádně nerozjelo, nicméně ohledně změn a jejich kladném dopadu na český hokej jsem poměrně pesimistický. Více mě však znervózňuje fakt, kdy předseda svazu a šéftrenér reprezentace vidí naprosto rozdílné příčiny současného stavu naší reprezentace. Nedává to dobrý signál do budoucnosti...

Budu si přát a věřit, že množství novinek nakonec bude ku prospěchu věci. Nerad bych totiž za pár let četl v médiích titulky ve znění:

" Souboj s outsiderem určitě nepodceníme, zní z kabiny Bělorusů před zápasem s Čechy."

Autor: Josef Hnidzik | karma: 13.54 | přečteno: 419 ×
Poslední články autora