Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České dvacítce "házeli" do cesty větve. Ta i přesto došla do medailové stanice!

Myslel jsem, že na úvod položím otázku ...ale ne, nemá to smysl. To, co se stalo v samotném závěru zápasu o bronz, to je zkrátka naprostá rarita. Pohádka. A ta má vždy dobrý konec. Věřil v něj ale někdo odpoledne 26. prosince?

Český juniorský hokej zažívá nádherné časy. Při všech problémech, které ho trápí, je to až neuvěřitelné. Naší hokejoví mladíci nás v úvodu roku notně rozveselili. A nutno zdůraznit jedno slovíčko- OPĚT! Podruhé v řadě. Po loňské jízdě, kterou zastavila až ve finálovém prodloužení vítězná Kanada, slaví junioři o rok později ve švédském Göteborgu další cenný kov. Po neskutečném obratu totiž berou bronzové medaile. Pro mnohé nečekané, ale o to víc zasloužené. Cesta k nim nebyla jednoduchá. Zvu Vás na pořádnou jízdu. Příští stanice: Úvodní zápas!

Rána od Slováků

Federální derby hned na začátek. Slováci měli před turnajem velká očekávání. Slovo "medaila" se ve slovenských médiích skloňovalo opravdu často. Troufám si tvrdit, že zcela oprávněně. I bez Slafkovského a Nemca naši východní sousedé poskládali skvělý tým, který toužil po stupních vítězů. Čeští mladíci do třaskavého střetnutí vstoupili velmi dobře a rychle se ujali vedení po krásném zakončení Rymona. Po první třetině, kterou jsme zvládli velmi solidně, jsem si v duchu říkal na adresu Slováků: " Tak tohle je ten černý koník turnaje?" Vizitka přišla o pár desítek minut později. 6:2 pro soupeře. Zasloužené resumé. A já jsem vystřízlivěl. Od české repre jsem neměl velká očekávání, ale tohle je teda facka. A pěkně štípe! Nyní si troufám tvrdit, že jsme přesně tohle potřebovali. Rána hned na úvod. Kdyby nás takhle vyfackovala Kanada, asi bychom to se skřípáním zubů kousli, ale Slováci? Při vší úctě k nim- Tak to ne. To je otázka prestiže. A my jsme selhali. Ovšem turnaj teprve začíná.  Příští stanice: Férovka s favoritem!

Zápas naděje

Druhý zápas v základní skupině jsme v hale Frölundy zvládli. Norsko jsme porazili vysoko 8:1 a defacto si tím zajistili čtvrtfinále. Výhra z kategorie povinných. Potěšily hattricky kapitána Kulicha a Edy Šalého. Pravý test ale teprve měl přijít. Spojené státy. Podle mnohých největší favorit turnaje. Úvodní buly ... pár vteřin ...a ? 1:0 pro USA. Špatný začátek. Mám obavy, aby tento zápas neskončil debaklem. Následně ubráníme dvě přesilové hry soupeře a srovnáme stav na 1:1, který je, vzhledem k průběhu první části, velmi šťastný. A pak to přišlo! Ukazatel skóre po prostřední třetině ukazoval stav 3:3, ale přesto je něco jinak. Češi byli lepší! Velkého favorita přehrávali. Lámal se zde turnaj? Ne, asi ještě ne, ale kluci si ukázali, že hokej fakt hrát umějí. A to i proti Američanům. Sice jsme po skončení zápasu slyšeli hymnu soupeře, ovšem prohra po nájezdech leckoho překvapila. Češi vycenili zuby. Ze souboje s USA brali bod a především ujištění, že to může jít. Pokračujeme. Švýcarsko? Zastávka na znamení. Příští stanice- čtvrtifinále!

Kolébka hokeje v slzách

Když loni Jiří Kulich ztratil v útočném pásmu puk a Kanada přečíslení vyřešila gólově, topil se český výběr ve smutku. A vůbec tomu tak nemuselo být. Kanaďané sice vedli už 2:0, ale houževnatí Češi dokázali srovnat stav. Hoši ze zámoří si však připravili ještě jednu ránu. K.O., ze kterého už jsme neměli šanci se oklepat. Ve Švédsku přišla odveta. Do roka a do dne to tedy nebylo, ale příběh napsalo letošní čtvrtfinále téměř totožný. Nicméně v opačném gardu. Češi rychle vedli 2:0, soupeř manko stáhl, a když se zdálo, že misky vah překlopí na svou stranu, dostal dokonalý direkt. Štanclík vyslal střelu ... No, střelu ... Ono to bylo spíše takové nahození. Ale geniální! Od kanadského obránce Bonka (syna Radka Bonka) puk změnil trajektorii, a za asistence tyčky odšpuntoval českou euforii. Tým, který mnozí (a ano, včetně mě) odepisovali, se měl opět porvat o medaile. Už potřetí v řadě. A to je skvělá bilance.

U čtvrtfinále se chvíli zastavím. Kanada nás od druhé třetiny přehrávala. Zejména právě druhá byla v režii hráčů s javorovým listem na břiše, přesto říkám- šli jsme dál zaslouženě! Hokej je týmový sport. Není o jednotlivcích, ale kolektivu. A jde o to, kdo dá více gólů. A my vsítili o jeden více. Díky velkému množství zblokovaných střel, díky brankáři Hrabalovi, díky Štanclíkovi, díky VŠEM! Protože si každý hrábl na dno. Jen blázen by mohl čekat, že s Kanadou budeme hrát otevřenou partii. Ti kluci ze zámoří jsou individuálně jinde. Jenže hokej je kolektivní sport. Tady není vítěz jednotlivec, ale tým. A čtvrtfinále ukázalo, že my TÝM máme. A ten míří k další zastávce, i přes jeden mohutný klacek, spíše větev, která mu leží v cestě. Příští stanice: Bronzové opojení!

Snový obrat, zápis do historie a paměti fanoušků

V boji o finále na nás čekalo domácí Švédsko. Tým, který ovládl základní skupinu A. A hned ve třech ze čtyř duelů neinkasoval. Famózní vizitka. Umocněná tím, že jedním ze soupeřů byla právě Kanada. Jako wow. Definice síly. Však více než polovina švédských kluků už hraje tamní nejvyšší soutěž. A jejich minutáž není vůbec malá. Připočtěme k tomu i to, že právě švédská soutěž patří mezi nejlepší v Evropě. Velká výzva pro český nároďák. My ji přijali! A? Ano, prohráli jsme. S lepším celkem. A byť prohra před branami finále nesmírně bolí, byla se vztyčenou hlavou. Sen o zlatém triumfu však byl nenávratně pryč ...

... a proto se šlo v pátečním odpoledne na Finy. Bez Sapouška, Jiříčka. Zdravotní problémy měl Šalé i kapitán Kulich. Po prohraném semifinále, s omezenými palivy, neboť se jednalo o sedmý zápas v jedenácti dnech. A ihned v úvodu s dvougólovým mankem. Horko těžko srovnáte stav, abyste po chvíli prohrávali o tři branky. Kondička už měla své trhliny, nebylo to ale nic proti psychické stránce. Jen si to představte. Šlapete med, taháte nohy a koušete stav 2:5. A vy víte, že stojíte před skoro nemožným úkolem. Musíte sebrat zbytky sil. Fyzických, ale hlavně psychických, abyste si splnili sen. Tu medaili fakt chcete. Moc ji chcete, ale okolnosti vám nejsou vůbec nakloněny. Finové ovšem ve vlastní přesilovce chybují a Becher snižuje. Seveřané nám hodili rukavici. A naši mladíci ji sbírají! A třetí třetina? Jirka Kulich jako správný kapitán krásnou ranou v přesilovce snižuje na 4:5. Jsme politi živou vodou. Kluci tu medaili prostě chtějí. Přeskakování klacků na cestě bolí. Každý pohyb, každý krok. Je to neskutečná fuška. Hlasatel oznámí poslední dvě minuty třetí třetiny. A než ukazatel skóre začne odpočítávat posledních šedesát vteřin, stihnete dát čtyři góly! Jak? Na to se mě neptejte. Já jen řval, řval a řval. A když mi to došlo, jen nevěřícně seděl s otevřenou tlamou ...

 

A nyní, s odstupem pár hodin, a stále rozkolísaným tepem, musím napsat toto: Kluci, smekám! Nevěřil jsem vám, ale zavřeli jste mi hubu. Ukázali jste, že máte charakter. Nervete se za sebe, ale za své kamarády, za tým, za Česko! A k tomu všemu hokej hrát vážně umíte. A sakra dobře. A za to jste odměněni bronzem. S nádechem zlata, ale hlavně obrovskou nadějí do budoucna. Díky za parádní zážitek!

Autor: Josef Hnidzik | pátek 5.1.2024 20:54 | karma článku: 23,34 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Josef Hnidzik

Jeli jsme podpořit nároďák do Lince ...

Příprava české hokejové reprezentace na květnový domácí šampionát je v plném proudu. Svěřenci trenéra Rulíka se po čtvrtečním triumfu nad Rakouskem vydali k odvetě se stejným soupeřem za naše jižní hranice. A my u toho nechyběli.

21.4.2024 v 21:09 | Karma: 7,55 | Přečteno: 162x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Třinečtí, Sparťané! Díky za skvělý hokejový zážitek!

Kdyby rozhodující semifinále nevysílala stanice 02 TV Sport, ale Česká televize, mohl Robert Záruba oprášit legendární hlášku z Nagana. Nestalo se, ale dějiny se přepisovaly. Série mezi Spartou a Třincem byla unikátní, skvělá!

14.4.2024 v 17:31 | Karma: 14,97 | Přečteno: 245x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Dozvuky duelu HK-ČB. Pan Ryšavý uvádí zavádějící informace. Záměrně?

Během středečního dopoledne byl novinářem Ryšavým zveřejněn v deníku Sport článek věnující se událostem po utkání mezi Hradcem a Budějovicemi. Zmíněný novinář se nebál v tendenčním článku ostrých výpadů vůči fandům z jihu Čech.

7.2.2024 v 18:18 | Karma: 13,02 | Přečteno: 409x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Pět důvodů, proč přijet běhat do Římova.

Už se z toho stala tradice. A krásná. K římovské přehradě se tuto sobotu sjelo velké množství lidí, aby společně mohli opět pomoci těm, kteří to skutečně potřebují. Již poosmé ...

11.6.2023 v 15:00 | Karma: 14,48 | Přečteno: 494x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Navštívit Rigu se vyplatí. A během hokejového MS dvojnásob!

Kdyby Vladimir Putin nezešílel, upínal by se nyní zrak hokejových fanoušků k Petrohradu. Ruské město na západě země však z jasných důvodů o pořadatelství přišlo. Náhrada se našla v Tampere a právě Rize. Dobrý tah? Tak určitě ...

16.5.2023 v 17:16 | Karma: 11,33 | Přečteno: 354x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 11,85
  • Průměrná čtenost 1382x
Dobrý den, ahoj. Vůbec netuším, co zde o sobě napsat. Snad jen, že miluju sport a sem tam o něm něco napíšu. :)

Seznam rubrik