Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

BRONZ! Zasloužená odměna pro hráče i fanoušky!

Cink! Prokletí je zlomeno! Český hokej po desetiletém půstu konečně odjíždí z velkého turnaje s cenným kovem. A opět z Finska. Byl to právě rok 2012, kdy čeští borci získali medaili naposledy. Letošní bronz je ale přeci jen jiný. 

Člověk by snad ani nevěřil, jak ten čas letí. Tehdy nikdo nepochyboval, že budeme hrát o zlato. Tvrdou stopku nám ale vystavilo sousední Slovensko v čele s trenérem Vůjtkem. Musím uznat, že jsem zpětně překvapen, že se nám před deseti lety povedla bronzová placka proti domácímu Finsku vybojovat. Máme bronz, ok! Ale přiznejme si, chtěli jsme víc. Vždyť minulé dva šampionáty jsme na bedně byli také, dokonce i na tom nejvyšším stupínku. Nikoho asi nenapadlo, jak dlouho budeme na další úspěch čekat. O to je ale sladší. 

Dnešní velký den pro český hokej si musíme užít o to víc, že to v průběhu zápasu vůbec nevypadalo, že by měli být svěřenci Kariho Jalonena odměněni kusem bronzu. Leckomu, včetně mě, se hlavou honily myšlenky o dalším zpackaném pokusu. Vždyť jich minulé roky bylo tolik. Minsk, Praha, Bratislava. Zejména poslední dvě zmiňovaná města přinesla českému fanouškovi velká zklamání. O Praze se nemusíme vůbec bavit. Domácí mistrovství, to je sama o sobě veliká motivace. A Bratislava? Na ledě stadionu Ondreje Nepelu se proháněl tým, který předváděl fantastický hokej. Přesto i tento soubor musel v posledním zápase sezóny poslouchat hymnu soupeře. Nenaplněný sen o medaili a následný smutek poté zvýraznila Říhova emotivní tisková konference po návratu z Prahy. Tekly slzy, přesto český fanoušek tleskal oku lahodícímu hernímu projevu. Z týmu čišel chtíč, to domácí příznivec dokáže ocenit, byť třeba výsledek není takový, jaký si přejeme ...

A poté přišel Filip Pešán. A já ho schválně zmíním. Neřešme, zda bylo jeho zvolení na lavičku kouče národního týmu správné. Neřešme, zda je vhodné, když jeden člověk zastává více funkcí. Působení bývalého kouče Liberce se nepovedlo. Národní tým ztratil hrdost a stal se terčem narážek. Lidé ztráceli naději. Je nesmysl si myslet, že Pešán= úpadek českého hokeje. Tak to rozhodně není. Náš hokej má problémů požehnaně a Filip byl bohužel jedním z nich. Pešánova anabáze u nároďáku vyvrcholila ostudnými olympijskými hrami v Pekingu, kde se český tým poprvé v historii nedostal mezi nejlepší osmičku. Pád na dno bolel. A následovaly změny. Pešána, který se stal trnem v oku českého fanouška, vystřídal na lavičce poprvé zahraniční trenér. Myslím si, že volba kouče zpoza českých hranic byla správná. Český hokej potřeboval někoho, kdo zdejší poměry tolik nezná. A právě Kari Jalonen svými vyjádřeními, skromností a zejména výsledky v přípravě vrátil českému fanouškovi naději a hrdost, která byla poslední měsíce tolik pošlapávaná. Na český tým začaly zářit paprsky pozitivního myšlení a dobré nálady, které se mu za Pešánovy vlády nedostávaly. Bylo na čase se z naprostého dna odrazit. Horší už to od působení pana Pešána být nemohlo. A vůbec tím nemyslím výsledkově, ale spíše vnímáním národního týmu. Dusného vzduchu, který se v minulých měsících kolem nároďáku držel. To vše je snad definitivně pryč ...

...je 29. května 2022. Česko vyhrává poslední zápas na turnaji. To vždycky znamená úspěch. Po deseti letech máme opět bronz. A jestli jsme ho před deseti lety nespravedlivě nedoceňovali, letos je to jiné. Lidé si ho váží, zklamání už bylo opravdu dost ...

A víte co? Troufám si tvrdit, že tato bronzová medaile jeví mnoho prvků kovu zlatého. Ne tedy, co se týče barvy, ale všeho, co  zisk nejcennějšího kovu doprovází. Dřina, chuť, štěstí a upřímná radost. Přeju to všem klukům a chlapům, co na letošním mistrovství oblékali český dres, protože si za tím šli. Hra mnohdy drhla, hokejoví labužníci si na menu servírovaném našimi hokejisty možná nepochutnali, ale touha byla obrovská. A kde je vůle, tam je cesta. To nám parta kolem kapitána Červenky ukázala zejména v poslední třetině, která leckterému českému fanouškovi způsobila husí kůži. 

 

Borci, díky! Za svou dřinu si tento krásný úspěch zasloužíte! A zaslouží si ho i český fanoušek, který, byť mnoho let prskal, jaká to zase asi bude ostuda, pokaždé sednul k živému přenosu ( ať už přímo v dějišti nebo u TV) a fandil národnímu týmu s nadějí, že to konečně vyjde. 

Přátelé, je to tady. Cink. Užijme si to. Problémy našeho hokeje tento úspěch nevyřeší, ale všem lidem, kteří hokej milují, to v dnešních mrzutých časech způsobilo úsměv na tváři a upřímnou radost. A to rozhodně není málo.

Autor: Josef Hnidzik | neděle 29.5.2022 19:31 | karma článku: 14,98 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Josef Hnidzik

Jeli jsme podpořit nároďák do Lince ...

Příprava české hokejové reprezentace na květnový domácí šampionát je v plném proudu. Svěřenci trenéra Rulíka se po čtvrtečním triumfu nad Rakouskem vydali k odvetě se stejným soupeřem za naše jižní hranice. A my u toho nechyběli.

21.4.2024 v 21:09 | Karma: 7,55 | Přečteno: 162x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Třinečtí, Sparťané! Díky za skvělý hokejový zážitek!

Kdyby rozhodující semifinále nevysílala stanice 02 TV Sport, ale Česká televize, mohl Robert Záruba oprášit legendární hlášku z Nagana. Nestalo se, ale dějiny se přepisovaly. Série mezi Spartou a Třincem byla unikátní, skvělá!

14.4.2024 v 17:31 | Karma: 14,96 | Přečteno: 244x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Dozvuky duelu HK-ČB. Pan Ryšavý uvádí zavádějící informace. Záměrně?

Během středečního dopoledne byl novinářem Ryšavým zveřejněn v deníku Sport článek věnující se událostem po utkání mezi Hradcem a Budějovicemi. Zmíněný novinář se nebál v tendenčním článku ostrých výpadů vůči fandům z jihu Čech.

7.2.2024 v 18:18 | Karma: 13,02 | Přečteno: 409x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

České dvacítce "házeli" do cesty větve. Ta i přesto došla do medailové stanice!

Myslel jsem, že na úvod položím otázku ...ale ne, nemá to smysl. To, co se stalo v samotném závěru zápasu o bronz, to je zkrátka naprostá rarita. Pohádka. A ta má vždy dobrý konec. Věřil v něj ale někdo odpoledne 26. prosince?

5.1.2024 v 20:54 | Karma: 23,34 | Přečteno: 523x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Pět důvodů, proč přijet běhat do Římova.

Už se z toho stala tradice. A krásná. K římovské přehradě se tuto sobotu sjelo velké množství lidí, aby společně mohli opět pomoci těm, kteří to skutečně potřebují. Již poosmé ...

11.6.2023 v 15:00 | Karma: 14,48 | Přečteno: 494x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 48
  • Celková karma 11,84
  • Průměrná čtenost 1382x
Dobrý den, ahoj. Vůbec netuším, co zde o sobě napsat. Snad jen, že miluju sport a sem tam o něm něco napíšu. :)

Seznam rubrik