Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

7-1=USA!

Zápas, který je jakousi závorou, která odděluje úspěšné od neúspěšných. Čtvrtfinále je opět tady! Tedy meta, na kterou se českému týmu podařilo vždy dosáhnout. V předchozích dvou letech byla zdolána, povede se dokonat "hattrick"?

Česká reprezentace zatím prochází hokejovým turnajem nečekaně dobře. Partě kolem uznávaného trenéra Vladimíra Vůjtka se před zahájením šampionátu příliš nevěřilo, očekával se tuhý boj právě o postup mezi nejlepší osmičku. Zlé jazyky dokonce tvrdily, že právě toto mistrovství může být první, kdy bude náš národní výběr končit již před branami vyřazovací části. Jednalo by se tedy o nejhorší výsledek od rozdělení republik...

To ale naštěstí neplatí. Podceňovaný tým plný nováčků totiž během dvanácti dnů dokonale překvapil (nejen) celou republiku a vyhrál svou kvalifikační skupinu, ve které mj. dokázal udolat i silnou domácí sbornou či tým Tre Kronor, na kterém si v předchozích letech často vylámal zuby. A bylo to tak překvapivě Dánsko, které Čechům uštědřilo jedinou porážku ze sedmi zápasů.

To vše je ale pryč. " U závory" stojí tým Spojených států. A půjde o velmi zajímavý souboj. S týmem Američanů se totiž v posledních letech střetáváme výhradně ve velmi důležitých zápasech, v nichž mají právě ty čtvrtfinálové největší zastoupení. Vždyť za posledních 12 let budou Američané naším soupeřem v prvním vyřazovacím kole již popáté. A to nepočítám ZOH, právě v Soči v roce 2014 nám hráči ze zámoří vystavili stopku. V živé paměti navíc zůstává i poslední vzájemné měření z Prahy, kde nám Spojené státy "vyfoukly" bronzové medaile.

Zítra tak budou mít česko -americká klání pokračování. A bude tento zápas znamenat pokračování českého týmu v turnaji? Může, ale také nemusí. Fakta však trochu favorizují Čechy...

Forma

Svěřenci pana Vůjtka jsou v pohodě. Ve skupině, kterou vyhráli, nenašli v základní hrací době přemožitele. Na lopatky poslalo do té doby suverénní Čechy pouze Dánsko, ale až po nájezdech. To Američané příliš neoslňují. Během sedmi zápasů nasbírali deset bodů a hned čtyřikrát prohráli. Po favorizovaných Kanaďanech a Finech se musel tým Spojených států vyrovnat i s nečekanými prohrami s Němci a Slováky. S našimi východními sousedy je však prohra tolik trápit nemusela, neboť i jeden bod stačil k postupu do čtvrtfinále.

"Domácí prostředí"

Pro mě osobně asi nejdůležitější bod. Zatímco se česká reprezentace mohla po vyhraném úterním zápase začít v klidu připravovat na klíčový zápas a odpočívat, Američané se museli zabalit a přesunout se do Moskvy. Zápasy jdou na šampionátu v rychlém sledu a každá minuta odpočinku je drahocenná. Češi již navíc prostředí Ledového paláce dobře znají, pro našeho soupeře to v této nové hale bude první zápas. A jelikož budou právě naši hokejisté v duelu vedeni jako domácí tým, získávají na svou stranu řadu výhod. Pan Vůjtek tak může reagovat na americká střídání. Volbu dresů beru jako symboliku...

Publikum

Čeští fanoušci jsou při zápasech slyšet. A jinak tomu nejspíš nebude ani zítra. To v zámoří tento turnaj není tolik atraktivní, což lze vidět i na americké soupisce, kteří moc fanoušků v hledišti mít nebudou. V tomto směru mohou hrát velkou roli i domácí fanoušci. Neumím si nijak představit, že by se v Rusku fandilo Spojeným státům ...

Bilance

Na zítřejší zápas to nebude mít žádný vliv, přesto to může býti alespoň povzbuzující prvek. Jak jsem již zmínil, zítra to bude v horizontu dvanácti let již páté čtvrtfinále na světovém šampionátu. A pouze z jednoho jsme odešli poraženi ( Praha 2004), do té doby vítězíme ( Vídeň 2005, Bratislava 2011 a Minsk 2014). 

Již nyní při myšlence na zítřek cítím jisté chvění. Moc si přeji, aby naši podceňovaní hoši dokázali všem pochybovačům, že vrcholový hokej hrát dokáží, protože v případě porážky si na dobrou a poctivou práci ze skupiny nikdo nevzpomene. 

A v poslední řadě přeji úspěch i panu Vůjtkovi, kterého osobně považuji za nejlepšího trenéra v České republice. Myslím si, že případně zdárně zakončené mistrovství by na kariéře tohoto poctivého a pokorného člověka byla třešinka na dortu.

Autor: Josef Hnidzik | středa 18.5.2016 20:13 | karma článku: 11,52 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Josef Hnidzik

Jeli jsme podpořit nároďák do Lince ...

Příprava české hokejové reprezentace na květnový domácí šampionát je v plném proudu. Svěřenci trenéra Rulíka se po čtvrtečním triumfu nad Rakouskem vydali k odvetě se stejným soupeřem za naše jižní hranice. A my u toho nechyběli.

21.4.2024 v 21:09 | Karma: 7,55 | Přečteno: 162x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Třinečtí, Sparťané! Díky za skvělý hokejový zážitek!

Kdyby rozhodující semifinále nevysílala stanice 02 TV Sport, ale Česká televize, mohl Robert Záruba oprášit legendární hlášku z Nagana. Nestalo se, ale dějiny se přepisovaly. Série mezi Spartou a Třincem byla unikátní, skvělá!

14.4.2024 v 17:31 | Karma: 14,96 | Přečteno: 244x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Dozvuky duelu HK-ČB. Pan Ryšavý uvádí zavádějící informace. Záměrně?

Během středečního dopoledne byl novinářem Ryšavým zveřejněn v deníku Sport článek věnující se událostem po utkání mezi Hradcem a Budějovicemi. Zmíněný novinář se nebál v tendenčním článku ostrých výpadů vůči fandům z jihu Čech.

7.2.2024 v 18:18 | Karma: 13,02 | Přečteno: 409x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

České dvacítce "házeli" do cesty větve. Ta i přesto došla do medailové stanice!

Myslel jsem, že na úvod položím otázku ...ale ne, nemá to smysl. To, co se stalo v samotném závěru zápasu o bronz, to je zkrátka naprostá rarita. Pohádka. A ta má vždy dobrý konec. Věřil v něj ale někdo odpoledne 26. prosince?

5.1.2024 v 20:54 | Karma: 23,34 | Přečteno: 523x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Pět důvodů, proč přijet běhat do Římova.

Už se z toho stala tradice. A krásná. K římovské přehradě se tuto sobotu sjelo velké množství lidí, aby společně mohli opět pomoci těm, kteří to skutečně potřebují. Již poosmé ...

11.6.2023 v 15:00 | Karma: 14,48 | Přečteno: 494x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 11,84
  • Průměrná čtenost 1382x
Dobrý den, ahoj. Vůbec netuším, co zde o sobě napsat. Snad jen, že miluju sport a sem tam o něm něco napíšu. :)

Seznam rubrik