Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrdost, euforie...Jaký byl " motorácký" rok 2015?

Jak už to bývá, s počátkem nového roku přichází čas předsevzetí, plánování, ale také bilancování. My, fanoušci Motoru, jsme rozhodně zažili pestrých dvanáct měsíců. Jaké momenty utkvějí Jihočechům v paměti?

" Vláček Motoráček"

Loňský rok začal ve velkém stylu- výjezdem do Jihlavy. Dukla je naším největším rivalem v WSM lize ( dříve 1.lize), a tak není divu, že zájem o cestu na Vysočinu byl obrovský. Termín byl také výhodný, sobota po svátcích. Suma sumárum? Zhruba 2 300 budějovických fanoušků, kteří zaplnili zhruba třetinu stadionu a hráčům Motoru na Horáckém stadionu vytvořili doslova domácí prostředí. Jak se borci ve slušivých bílých retro dresech fanouškům odvděčili? Jedinečně! Výhrou 4:1!  Zní až neuvěřitelně, že zítra bude mít výjezd, na který se dlouho nezapomene, jednoleté výročí.

Čas 59:42

Vzpomínáte si na čtvrtfinálovou sérii proti Benátkám nad Jizerou? Ano, chápu. Ta zapomenout nelze. Podceňovaní Středočeši byli více než složitým soupeřem a nad Motorem vedli 2:1 na zápasy. Klíčový čtvrtý zápas se navíc hrál na chladném benáteckém stadionu, nicméně fanouškům i hráčům na něm bylo pořádné horko. Zejména za stavu 1:1 a při benátecké přesilovce pěti proti třem trvající více než čtyři minuty. Jihočeši velkou převahu domácích s obrovským štěstím přežili a v závěru zápasu trestali. Branka Davida Kuchejdy osmnáct vteřin před koncem zápasu neznamenala pouze výhru 2:1, ale zcela zlomila silný odpor Benátek, které již ve čtvrtfinále nedokázali zvítězit. Nejdůležitější gól sezóny pak nastartoval spanilou jízdu Motoru až do...

...baráže

Ještě před ní ovšem čekal Budějovice další těžký protivník, Třebíč. Oslabeného soupeře však Motor vyřadil již v pěti zápasech a radoval se ze senzačního postupu do baráže. Nečekaly se žádné zázraky a postup Motoru teprv ne. Jihočeši nakonec v prolínací soutěži uhráli devět bodů, ale zejména po herní stránce rozhodně nezklamali a k většímu bodovému zisku chyběla jen větší zkušenost mladého týmu a úzký kádr. Za zmínku určitě stojí duel v Edenu, který budějovičtí hokejisté po heroickém výkonu vyhráli 3:1 i za přítomnosti více než tisícovky svých fanoušků.

Samson fandí Motoru

U baráže ještě chvilku zůstanu. Nečekaný úspěch měl za následek obrovskou euforii ve městě, která vygradovala nápadem obléci po dobu barážových klání do dresu jeden ze symbolů Budějovic, Samsona, "dohlížejícího" z vrcholu kašny na náměstí. Nápad byl nakonec zrealizován, a byť se mnohým obyvatelům tento čin nezamlouval, stal se Samson symbolem neuvěřitelné motorácké euforie...

O šest bodů chudší

Přehoupněme se do nového ročníku, ve kterém již má Motor, i vlivem jarního nečekaného úspěchu, mnohem vyšší mety. Extraliga už není pouze snem, ale také cílem, který si největší jihočeský klub pro ročník 15/16 vytyčil. Trhlinou, doufejme malou, se však stala administrativní chyba klubu, který na svazu nezaregistroval střídavý start Martina Semráda z Tábora. Budějovice tak bohužel přišly o šest bodů ze zápasů, ve kterých Semrád nastoupil. Jednalo se o duely v Benátkách a doma s Havířovem, které Motor jinak vyhrál 4:1 a 6:1. Budiž útěchou, že odečet přišel vcelku brzo. Na jaře mělo podobný problém i Kladno, pro které mělo odebrání tří bodů fatální následky (konec ve čtvrtfinále s Jihlavou)

V Praze jako doma

Výjezd z barážového jara jsem již zmiňoval, ovšem to nebylo nic s porovnáním, který se uskutečnil v říjnu. Do čtyřtisícového Edenu zavítalo okolo dvou tisíc Budějčáků, kteří do české metropole přicestovali opět vlakem, ale také velikým množstvím automobilů. Vršovice se tak opět staly místem s velkou koncentrací Jihočechů, kteří opět slavili vítězství, tentokrát 4:2.

...

V krátkosti jsem zde vypsal asi nejvýraznější momenty roku 2015 očima českobudějovických fanoušků, nicméně já zmíním ještě jeden, který je podle mě úplně nejdůležitější, a tím je práce našeho vedení. Parta našich odchovanců, srdcařů a zachránců zde během dvou a půl roku vytvořila něco, čemu bych ještě v červenci 2013 těžko věřil. Probudila v chladných Jihočeších neuvěřitelnou hrdost ke svému klubu a regionu, která se projevuje vždy solidně zaplněnou Budvar arénou, což je výsledek úchvatné a poctivé práce vedení.

Nebojím se nazvat rok 2015 velmi úspěšným a krásným. Do toho letošního bych chtěl Motoru popřát hlavně hodně zdraví a štěstí, které budeme moc potřebovat. Přání tisíců fanoušků je jasné. Návrat tam, kam z historického hlediska jasně patříme. Povede k tomu dlouhá cesta plná nepříjemných překážek, ale jak ukázal loňský rok, všechno je možné. A pokud by to náhodou nevyšlo, pevně doufám, že budou ochozy naší haly vždy krásně zaplněné, protože právě to je známka, že projekt z léta 2013 má smysl.

Ať žije Motor!

Autor: Josef Hnidzik | sobota 2.1.2016 12:42 | karma článku: 12,08 | přečteno: 391x
  • Další články autora

Josef Hnidzik

Jeli jsme podpořit nároďák do Lince ...

Příprava české hokejové reprezentace na květnový domácí šampionát je v plném proudu. Svěřenci trenéra Rulíka se po čtvrtečním triumfu nad Rakouskem vydali k odvetě se stejným soupeřem za naše jižní hranice. A my u toho nechyběli.

21.4.2024 v 21:09 | Karma: 7,55 | Přečteno: 162x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Třinečtí, Sparťané! Díky za skvělý hokejový zážitek!

Kdyby rozhodující semifinále nevysílala stanice 02 TV Sport, ale Česká televize, mohl Robert Záruba oprášit legendární hlášku z Nagana. Nestalo se, ale dějiny se přepisovaly. Série mezi Spartou a Třincem byla unikátní, skvělá!

14.4.2024 v 17:31 | Karma: 14,96 | Přečteno: 244x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Dozvuky duelu HK-ČB. Pan Ryšavý uvádí zavádějící informace. Záměrně?

Během středečního dopoledne byl novinářem Ryšavým zveřejněn v deníku Sport článek věnující se událostem po utkání mezi Hradcem a Budějovicemi. Zmíněný novinář se nebál v tendenčním článku ostrých výpadů vůči fandům z jihu Čech.

7.2.2024 v 18:18 | Karma: 13,02 | Přečteno: 409x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

České dvacítce "házeli" do cesty větve. Ta i přesto došla do medailové stanice!

Myslel jsem, že na úvod položím otázku ...ale ne, nemá to smysl. To, co se stalo v samotném závěru zápasu o bronz, to je zkrátka naprostá rarita. Pohádka. A ta má vždy dobrý konec. Věřil v něj ale někdo odpoledne 26. prosince?

5.1.2024 v 20:54 | Karma: 23,34 | Přečteno: 523x | Diskuse| Sport

Josef Hnidzik

Pět důvodů, proč přijet běhat do Římova.

Už se z toho stala tradice. A krásná. K římovské přehradě se tuto sobotu sjelo velké množství lidí, aby společně mohli opět pomoci těm, kteří to skutečně potřebují. Již poosmé ...

11.6.2023 v 15:00 | Karma: 14,48 | Přečteno: 494x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 11,84
  • Průměrná čtenost 1382x
Dobrý den, ahoj. Vůbec netuším, co zde o sobě napsat. Snad jen, že miluju sport a sem tam o něm něco napíšu. :)

Seznam rubrik